El blog del Retrovisor

Recull de temes de motor, fotos i les entrevistes publicades a la secció " EL RETROVISOR " del suplement de motor del
Setmanari L´EMPORDÀ de Figueres.
Direcció : Martí Dacosta

dimecres, 7 d’octubre del 2009

La Montesa Brio 80 “d’anar a sanar”


La Montesa Brio 80 “d’anar a sanar”
Reportatge publicat el dimarts 6 d´octubre de2009

Amb Ferrerós vam parlar de la moto del seu pare, “el sanador de Garrigàs”. A Amador Ferrerós li agradaven molt les motos; durant la postguerra en va tenir unes quantes, particularment BSA, Norton..., angleses. Eren de segona, tercera... mà, que és el que es trobava en aquell moment de dificultats; la Montesa Brio 80 va ser la primera que va comprar nova. La feia servir per anar per masos i pobles: tan si plovia com si feia fred cavalcava diàriament per tota la comarca.
Pels que sigueu joves o simplement urbans, us direm que l’ofici de sanar consistia en extirpar els òrgans reproductors, majoritàriament dels porcs, per fer més saborosa la carn i facilitar l’engreix dels animals. Per poder exercir de sanador, un cop apresa la tècnica, calia passar un examen a la facultat de veterinària de Saragossa. La pràctica d’aquest ofici va desaparèixer amb l’aparició dels pinsos industrials que fan els animals grossos abans que siguin adults.
Amb l’aparició del Seat 600, molt més confortable especialment pels dies d’hivern, la moto va quedar arraconada al fons del trull de la casa pairal de Garrigàs. “I un bon dia vaig decidir restaurar la que havia estat LA moto del meu pare”, explica en Joan.

No obstant la feina que fa –catedràtic, escriu, etc-, Joan Ferrerós és un manetes i es capaç de fer i arreglar moltes coses: al taller d’un amic mecànic va rectificar el motor del “600” del primer viatge al Marroc, solda, fa de lampista... Però la restauració de la Montesa la va encomanar a un taller d’Arbúcies especialitzat en motos clàssiques: la van deixar com si el seu pare la tornés a estrenar, perfectament pintada, amb el motor polit, les llandes, cables, gomes i fils nous, tota flamant. La Brio “d’anar a sanar” va quedar preciosa, i a en “Madeu” Ferrerós, li va agradar molt.

Més fotos i el pdf de l´entrevista a nostre lloc al picasa
http://picasaweb.google.es/martidacosta