El blog del Retrovisor

Recull de temes de motor, fotos i les entrevistes publicades a la secció " EL RETROVISOR " del suplement de motor del
Setmanari L´EMPORDÀ de Figueres.
Direcció : Martí Dacosta

dimarts, 10 de novembre del 2009

Toni Martinez, el geganter amb rodes



 Toni Martinez , 42 anys „ Transportista 
"Nino" Geganter de la colla gegants i caps grossos de Figueres.
Al propossar-nos fer aquesta entrevista amb en Toni Martinez i la seva Sanglas 400 ens va venir a la memòria,
No fa massa temps que els figuerencs encara podiem contemplar motocicletes Sanglas 400 fent les tasques de la guardia Urbana de Figueres. Encara recordem aquell petar del monocilindric quatre temps quan veiem passar l´agent Jordi Frigola amb el darrer exemplar que restaba en actiu, pels carrers de la nostra ciutat. L´any 1997 varen ser rellevades per unes flamants Honda molt més còmodes i també més convencionals per fer els serveis de la Guardia Urbana.


En Toni Martinez va neixer a Figueres, però actualment resideix a Pont de Molins, va estudiar al Sant Pau i de ben jovenet va fer de voluntari a la Creu Roja , es va fer socorrista ,després hi faria la mili i allà també va iniciar-se en el món del trasport.Actualment és autònom i regenta l´empresa ALBA-MAR que fa feines camió grua per la comarca.


Va treballar amb ambulacies, concretament amb l´empresa Ambulancias Caballero , „ allà vaig conduïr Seat 132 ambulancia, Simca 1200 era el que hi havia en aquells anys“. D´aquella època li va sortir el sobrenom de NINO, en Joan Serrat més conegut com el Punky del desaparegut Bar Selva de Mar a la plaça del sol, de tan sentir-lo passar amb l´ambulància nino nino amunt i avall  el va batejar com a NINO.

En Toni és una persona molt inquieta i engrescadora,fa moltes coses Ell amb la seva familia :la dona i les dues nenes Alba i Mar són membres de la colla Gegantera de Figueres, ens ho passem molt bé, hi ha gegants, capgrossos i la maninada van en xanques , però si us plau escriu aixó :A la colla ens falta gent, sobretot per fer més sovint les representacions amb el Bou, si us plau possa-ho a l´entrevista a veure si el personal s´anima i s´hi apunta“.

La seva primera moto de veritat va ser un vist i no vist, en Toni es va comprar d´amagat de la seva mare una Guzzi 850 T3 ,amb el carnet ben fresc i els papers a la gestoria , va anar fent proves i sense massa experiència , va patir un accident just al davant de la porta de l´Ambulatori a la pujada del Castell.Ell encara té alguna marca a la cama i la moto directament cap al xatarrero.

Al tenir carnet de cotxe es va iniciar al volant amb el Seat 600 de la seva mare, després en  tindria un altre de Seat 600 ,més endavant vindrien  un Lada Niva i actualement un Land Rover Defender que l´introduirien al tot terreny. Una altre de les seves afeccions.“ Al principi potser si que feiem més camins i trialeres, ara mateix em serveix per anar a buscar bolets i gaudir de la muntanya amb la familia.

Després de quasi vint anys sense moto, un dia vaig començar a mirarperinternet, per buscar alguna moto que em fes gràcia, com ara una Guzzi , o alguna altre marca  clàssica. No vaig trobar rés que em fes el pes. 

Vaig parlar amb el meu pare i va dir-me que anés a can Camós, un taller de motos com elsd´abans , allà en un racó i vaig veure aquesta Sanglas 400 aparcada”. Feia molt temps que estava allà parada.El Sr Enric Juncosa, molt conegut per ser un dels pioners amb el negoci de televisions a Figueres , l´havia comprat de segona mà,feia onze anys que els Camós la tenien  allà al  mateix lloc,ell estava molt engrescat, li va fer un repàs per poder anar a l´Itv, li va cambiar la bateria, i al cap d´un més poc abans de recollir-la va morir sobtdament. La moto va quedar arraconada, „però mira com són les coses, per poc no la tinc , acaba de fer els tractes, i sortint va entrar un client que també hi estaba interessat“.comentava en Toni.
La moto estava negra i bruta, dos caps de setmana amb Netol i en Camós ni la coneixia."Vaig cambiar algun reten i un petit repaset i aqui la tens, d´ença que la tinc ja n´hi ha dos que m´han dit que havia estat seva, aquesta moto" ironitzava el nostre entrevistat.  En Toni martinez  s´ha afeccionat molt a la Sanglas  , tot i no ser la seva moto originaria, l´estima molt, s´ha fet del Club Sanglas de Caralunya amb seu a Sant Ciment de Llobregat, i  guarda i recopila tot el que troba de la marcaVisita fires i mercadillos per trobar alguna peça, i també fa algunes sortides, quan pot i li deixen les dones de casa.  Potser la sortida més emblematica  on ha participat  ,va ser la de Barajas 2006, amb un company de Girona, en Joan “Fluviano” varen anar a amb dues Sanglas  de Figueres cap a Madrid.   Allà và gaunyar el trofeu al motorista mas lejano, i no cal dir que varen disfrutar molt.   Les motos varena anar molt bé, l´únic ensurt va ser per al company de Girona, se li va trencar el cable del gas a l´alçada de Lleida i va vindre per tot l´Eix Transversal estirant el cable amb la ma, „ Pues no te digo nà de fer tot aquest trajecte d´aquesta manera“ ironitzava en Toni .   Ja en terrenys més propers la moto va estar premiada, com la moto més antiga, a la 2ª trobada motera de Darnius el 2008.
El Seat 8oo

Un bon dia vaig assistir a una trobada del “ Club estimem el 6oo” de Figueres, vaig anar-hi amb la Sanglas per fer ambient de vehicle  clàssic, de cop i volta vaig veure que podia ser útil ajudant a portar la comitiva gariabé 30 0 32 cotxes, tot d´una manera bastant espontania, amb l´ajut de la Sanglas decorada  amb la senyera catalana, tallaben carrers i dirigiem la comitiva, fins que varem passar per   Plaça de la Palmera, i arribada a la Rambla." En aquell moment em va picar el gusanillo, i la falera per tornar a  tindre un 600". En Toni va quedar embaucat quan va veure, el que seria el seu nou joguet, un preciós Seat 800,vert amb una vaca original matricula de Granada, encara que a n´ ell amb els seu humor habitual li agrada dir que és matricula de Granollers.

Es feia tard ,varem acabar l´entrevista , i encara va quedar pendent per una altra ocasió de sentir en Toni cantar i tocar la guitarra flamenca.

http://picasaweb.google.es/martidacosta

Podeu veure el pdf de l´entrevista en aquest link:
http://dalicatessen.com/fulla%20pdfs.htm