El blog del Retrovisor

Recull de temes de motor, fotos i les entrevistes publicades a la secció " EL RETROVISOR " del suplement de motor del
Setmanari L´EMPORDÀ de Figueres.
Direcció : Martí Dacosta

divendres, 10 d’abril del 2009

Les Vespa del Barber














Les Vespa del barber

Lluís Colomer barber-perruquer 40 anys
Reportatge publicat el dimarts 7 d´abril de2009

Ens varem citar amb el Sr.Colomer davant de la perruqueria-barberia que ell regenta a Vilafant.Fa anys que tenim amistat amb el Sr Colomer, encara que ens tractem de tu i li diem Lluís sempre ens agrada dir-li Sr Colomer. Ens varem coneixer com molts altres clients i amics seus al seu primer lloc de treball, la recentment desapareguda perruqueria Franman de la Rambla de Figueres. No va ser fins anys més tard que varem descobrir que darrera el nom un tant sofisticat com ara Franman, si trobava un acrònim format amb els noms dels darrers socis : Franciscu Colomer i Manolo Segarra. Bé hem destacat aquest detall del nom per explicar-vos que el nostre entrevistat alhora de muntar la seva propia barberia també va ser molt enginyós , la batejar amb el nom de Barber,
paraula que s´escriu igual i alhora vol dir el mateix ,en català i en anglés.
El Sr Colomer és un gran afeccionat a les dues rodes i al món del motor en general, encara que el que li apassiona de veritat és anar amb bicicleta.Tant la utilitza com a mitja de transport diari com per fer sortides i participar en curses de diferents especialitats. Es tot un plaer escoltar-lo explicant anècdotes, ha participat en la Volta a Menorca amb bicicleta de muntanya, la clásica Quebrantahuesos, de Sabiñanigo en bici de carretera, o el gran Raid de 120 km i 5400 metres de desnivell a Suïssa, per citar-ne algunes. Amb la seva discreció i el seu entusiasme planteja les vacances familiars prop de la cursa , on ell hi vol prendre part. ”La participació en aquestes curses em dona la motivació per entrenar dur tota la resta de l´any” ens confesava en Lluís.

La primera moto d´en Lluís va ser una Vespa primavera de segona mà, era la moto de joventut, que el va acompanyar en els seus anys de festeig amb l´Esther, ara la seva dona, pels seus recoreguts per la comarca. La Vespa i el seu disseny ja el seduirian per sempre, anys més tard vindria el cotxe però la seva Vespa primavera sempre la va conservar.El seguent model de Vespa incorporat a la seva col.lecció va ser un exemplar de la 150 S amb sidecar el va trobar a Banyoles.
En Lluís recordava amb nostàlgia,
“Fa anys estaba escoltant la radio i feien un programa on els oïents trucaben i oferien trastos i material que ja no usaven per tal de poder-lo vendre”. L´anunci oferia una Vespa 150 S amb sidecar a la zona de Banyoles. Dit i fet, va possar-se en contacte amb el venedor i va anar a veure-la. ”per ensenyarme- la varen haber de treure tot un munt de llenya , la moto estava sencera però a sota, ben arraconada.” Comentava en Lluís. Aquest només seria un dels primers entrebancs. Un cop pactat el preu 25000 pessetes de l´any 1989, tocaba fer el canvi de nom.Un dels requisits de l ´època era fer un reconeixement de firma en una entitat bancaria , on el venedor hi tingués compte. En aquests cas el propietari potser ja era un visionari i no tenia confiança en els bancs , guardava tots els seus diners a casa, i no disposaba de cap compte bancari . En Lluís va haber de recorrrer a l´ajut d´un director d´un banc de Banyoles , allà plegats amb el venedor , el director de l´entitat va donar fé de l´autenticitat de la firma. En aquell moment la moto, ja era propietat d´en Lluís ara ja només faltava restaurar-la.
Actualment la moto està en molt bon estat, només li falta refer els cromats, la gran part de la feina l´ha fet ell mateix. En Lluís és una persona amb molta habilitat, a part de la restauració del seus vehicles sempre té alguna cosa al cap per millorar o renovar.
A part del seu talent, i té molt a veure l´influència de seu pare el Sr Jaume Colomer, actualment jubilat però conegut pel seu taller on fabricava les seves bombes manuals de poar aigua “J.Colomer”, mig Empordà encara les utilitza.

La Vespa 150 S amb sidecar és un vehicle simpàtic, l´acompanyant va assegut en una posició molt baixa, el conductor requereix un cert aprenentatge, a les rectes tot va perfecte , als revolts la cosa cambia , si no hi ha acompanyant al sidecar és fàcil que s´aixequi i si no s´esta acostumat es pot tindre un ensurt i perdre el control.
La velocitat de marxa arriva al 75 km per hora, malgrat el motor 150 és més ràpid que les Vespa anteriors, el sidecar li merma bastant les prestacions.

Aquest vehicle era molt popular, els afortunats propietaris els feien rodar molt, desplaçaments de feina i molts anaven a les festes majors dels pobles veïns, però el seu gran enemic va ser el cotxe , i particularment l´aparició del popular Seat 600.
Actualment en Lluís fa petites sortides per les carreteres de la comarca, participa en algunes trobades com la recent Fira de Sant Josep de Vilamalla, o la entranyable trobada de Vespas de Fortià.

La tercera Vespa del Sr Colomer és una màgnifica una Vespa Cosa del 1993 de color burdeus, gràcies a la seva amistat amb la familia propietaria la va poder comprar amb només 800 kilometres al marcador. Aquesta Vespa té un disseny molt avançat per la seva època, malgrat compartir xassís i molts elements amb la Vespa 200, va ser un model únic, amb algunes millores respecte les seves germanes de gama. La Vespa Cosa podia encabir un casc gran al seu interior, utilitzava un sistema de frenada integral, accionant el fré de peu , frenaben abdós frens anterior i posterior a la vegada. També podriem comentar que va ser la Vespa amb de més grans dimensions fabricada fins l`època.

La Vespa és un vehicle simpàtic, útil, net i fiable i amb un disseny made in Italy inconfusible.
Han passat molts d´anys, hi han hagut varietat de models, moltes imitacions però l´essència del primer prototip MP 6 encarregat pel Senyor Enrico Piaggio al dissenyador aerònautic Corradino D´Ascanio l´any 1946 segueix vigent. El disseny de la Vespa és una icòna de la vida mediterranea , sempre està present en anuncis i pel.licules. No podem estar-nos de citar la potser més celebre : Vacaciones en Roma, dirigida pe William Wyler el 1953 amb una Audrey Hepburn guapíssima rodant pels carrers de Roma en Vespa conduida per Gregory Peck .
La Vespa té milers de clubs, els seus admiradors i usuaris es troben arrreu del món, el Barber de Vilafant Lluís Colomer és un d´ells.

Martí Dacosta
podeu veure l´entrevista a
http://picasaweb.google.es/martidacosta